Suomen suurimmassa elinkaarihankkeessa erinomainen tulos - CAPEX Advisors Helsingin neuvonantajana Roihupellon kampushankkeessa

Havainnekuva: Lujatalo Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy

Havainnekuva: Lujatalo Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat sekä Lujatalo Oy ovat allekirjoittaneet sopimukset koskien Stadin Ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon  elinkaarihankkeen suunnittelua, toteuttamista sekä 20 vuoden ylläpitovastuuta.

Uudesta kampuksesta tulee Helsingin viides elinkaarimallilla toteutettava oppilaitos. Elinkaarihankkeilla on keskeinen rooli Helsingin toimitilastrategiassa, sillä toteutusmuoto tarjoaa turvallisemman ja kustannustehokkaamman investoinnin, varmuutta budjetointiin ja luotettavan ylläpidon. Roihupellon elinkaarihanke säästi suhteessa hankesuunnitelman urakkahintaan ja ylläpidon kustannukseen 55 miljoonaa euroa tarjouksentekohetken hintatasossa. Lisäksi kaupungilta on siirretty sopimuksella Lujatalolle suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja käytettävyyteen liittyviä riskejä, joilla on merkittävä arvo kaupungille sopimusaikana. Hankinnan kokonaishinta (rakennusurakka ml. pima työt sekä 20 vuoden kiinteistöpalvelut, käyttäjäpalvelut, siivouspalvelut, laskennalliset energiakustannukset ja PTS-toimenpiteet yhteensä) on 193 517 059 euroa. Kyseessä on Suomen suurin elinkaarihanke tähän mennessä.         

CAPEX Advisors toimi hankintaprosessissa Helsingin kaupungin neuvonantajana, vastuullaan elinkaarihankkeena toteutettavan hankinnan projektinjohto, taloudelliset asiantuntijapalvelut, suunnittelun ohjauksen johtamisen ja yhdessä Rambollin kanssa tekniset asiantuntijapalvelut. Juridisena asiantuntijana toimi Krogerus.


Helsingin kaupungin projektinjohtaja Arja Törmä kuvaa yhteistyötä CAPEX:n tiimin kanssa: ”CAPEXin tiimi mahdollisti sujuvan hankintaprosessin ja kokonaistaloudellisesti onnistuneen lopputuloksen tässä toiminnan tarpeiden näkökulmasta katsottuna erittäin haastavassa ja kaupungille merkittävässä projektissa”.

CAPEX Advisors osallistuu myös hankkeen jatkosuunnitteluvaiheeseen kaupungin neuvonantajana. CAPEX:n tekninen johtaja Kimmo Niemi kertoo hankkeen etenemisestä: ”Jatkosuunnittelussa noudatetaan elinkaarihankkeeseen kuuluvia kumppanuusperiaatteita. Tarjousvaiheessa jo pitkälle viedyt suunnitelmat viimeistellään yksityiskohdiltaan edelleen tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, jolloin varmistutaan siitä, että tilat vastaavat toiminnallisiin tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla.”

 

Roihupellon kampus korvaa ja kokoaa oppilaitokset yhden katon alle

Roihupellon Holkkitielle nouseva kampus kokoaa saman katon alle nykyisellään kuudessa eri toimipisteessä toimivat tilat, jotka eivät enää riitä kasvavalle joukolle opiskelijoita eivätkä vastaa nykyaikaisen opetuksen tarpeisiin. Uudet modernit opetustilat mahdollistavat uudenlaisen yhteistyön eri tutkintoja opiskelevien kesken. Tilat on mitoitettu 3000 lähiopetuksessa olevalle opiskelijalle, ja noin 44 000 bruttoneliömetrin suuruinen rakennus on Helsingin suurimpia talonrakennushankkeita lähivuosien aikana.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston nykyisistä tutkinnoista kampukselle sijoitetaan kone- ja tuotantotekniikan, tieto- ja viestintätekniikan, sähkö- ja automaatioalan, puuteollisuuden, maanmittausalan, teknisen suunnittelun, taideteollisuusalan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan, pintakäsittelyalan, turvallisuusalan, logistiikan, osa sosiaali- ja terveysalan koulutuksista sekä TUVA-koulutuksen, nuorten työpajatoiminnan ja maahanmuuttajien osaamiskeskuksen koulutuksia ja palveluita. Tiloissa järjestetään myös ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksia sekä aikuisille suunnattuja lyhytkoulutuksia.

 

Lujatalo vastaa laajan kokonaisuuden toteuttamisesta ja ylläpidosta

Palveluntuottajana toimiva Lujatalo Oy vastaa tilojen suunnittelusta ja rakentamisesta, ylläpidosta ja käytettävyydestä 20 vuoden palvelujakson ajan sekä sovitusta luovutuskunnosta sopimusjakson päättyessä. Rakentaminen alkaa purkutöillä kesällä 2022 ja tilat valmistuvat joulukuussa 2025 siten, että tilat otetaan käyttöön tammikuussa vuonna 2026.

Uusi rakennus suunnitellaan ja toteutetaan vastaamaan Helsingin hiilineutraaliustavoitteita. Kampus rakennetaan resurssiviisaasti. Sen hiilijalanjälki tulee olemaan vähintään 10 prosenttia pienempi kuin vertailulaskelman. Rakennuksen E-luku on 64 kWh/m2. Kohteeseen tulee muun muassa Suomen kolmanneksi suurin maalämpövoimala.

Havainnekuva: Lujatalo Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy