Vuosi 2021 on ollut asiakkaillemme ja meille erityisen merkityksellinen. CAPEX:n liiketoiminta on toimeksiantojemme myötä kehittynyt strategiamme mukaisesti. Olemme ylpeitä ja kiitollisia siitä, että olemme saaneet olla avustamassa asiakkaitamme niin monessa yhteiskunnallisesti vaikuttavassa projektissa ja yhteiskunnan monilla eri saroilla: 

Kuntaliiton sote- ja pelastustoimitilojen muutostukihanke

CAPEX avusti yhteistyössä Nordic Healthcare Groupin kanssa Kuntaliittoa sote- ja pelastustoimitilojen muutostukihankkeen toteuttamisessa vuoden 2021 aikana. Hankkeen tarkoituksena oli tunnistaa kuntien tuen tarve sote-uudistuksen toimitiloja koskeviin kysymyksiin liittyen, koota ja kuvata sote-uudistuksen aiheuttamat muutokset kuntien kiinteistönpidon periaatteisiin sekä laatia toimintamalleja ja ohjeita kunnille muutosten hallintaan ja varautumiseen. 

Hankkeen lopputuloksena luotiin muutostukiaineisto, jonka avulla kunnat saavat kattavan kokonaiskuvan hyvinvointialueuudistuksen aikataulusta ja vaikutuksista sote- ja pelastustoimitiloihin sekä työkaluja sote-uudistuksen aiheuttaman lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin muutospaineen hallintaan. Aineisto on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilla. 

Kiinteistötransaktiot ja rahoitus

CAPEXin tiimi on toiminut neuvonantajana useissa merkittävissä yhteiskuntakiinteistöjä koskevissa transaktioprosesseissa, jotka mahdollistavat yhteiskunnallisten palveluiden tuottamisen edellytykset kestävällä tavalla pitkälle tulevaisuuteen. Prosessien aikana olemme avustaneet asiakkaitamme myös merkittävien rahoitusjärjestelyiden suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Suuret ratahankkeet

Valtiovarainministeriön ja Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä on vuonna 2021 selvittänyt suurten ratahankkeiden (Itärata, Suomirata ja Turun Tunnin Juna) rahoitusta ja investointimahdollisuuksia. Hankkeiden investointiarvio on riippuen linjausvaihtoehdosta yhteensä jopa 10 miljardia euroa. CAPEX Advisors arvioi hankkeiden taloudellista toteutuskelpoisuutta ja vaikutuksia julkisen sektorin näkökulmasta. Kustakin hankkeesta laadittiin taloudellinen mallinnus kannattavuuden,  rahoitettavuuden ja eri organisointimallien arvioinnin mahdollistamiseksi.

Teollisuuden ja muiden merkittävien investointihankkeiden taloudellinen mallintaminen ja rahoitussuunnittelu

Kuluneen vuoden aikana olemme toteuttaneet useita toimeksiantoja vaikutuksiltaan merkittävissä kemianteollisuuden sekä akkuarvoketjun investoinneissa.  Lisäksi olemme toteuttaneet toimeksiantoja mm. varikkokiinteistön, suuren urheiluinfrastruktuurin, kauppakeskushankkeen sekä lauttayhteyttä korvaavan tunnelihankkeen rahoitukseen liittyen. 

Taloudellisen mallintamisen standardeja noudattavilla ja auditoitavissa olevilla taloudellisilla malleilla on lisääntyvissä määrin keskeinen rooli erilaisten transaktioiden mahdollistamisessa ja hankkeiden valmistelussa, rahoitusneuvotteluissa, investointipäätöksissä sekä operointivaiheen raportointi- ja skenaariotyössä. 

Elinkaarihankkeet

Vuonna 2021 CAPEX Advisorsin neuvomissa hankintaprosesseissa luodaan toimivat ja terveelliset oppimisolosuhteet n. 7 500 lapselle vuosikymmeniksi eteenpäin. Näitä hankkeita ovat Stadin ammattiopiston Myllypuron ja Roihupellon kampukset, Kouvolan Valkealan monitoimitalo sekä Vihdin Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus. 

Asiakaspalautteemme on ollut erittäin positiivista ja se antaa meille potkua tulevaan vuoteen. Tavoitteemme on jatkossakin olla asiakkaitaan parhaiten palveleva investointihankkeiden ja transaktioiden neuvonantaja Suomessa.  Kiitämme kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta ja toivotamme rauhallista joulua ja menestystä taas uudelle vuodelle 2022! 

CAPEX:n perinteinen joululahja yhteistyökumppaneilleen on lahjoitus paremman suomalaisen yhteiskunnan puolesta Hope Ry:lle (www.hopeyhdistys.fi: ”Hope toimii vapaaehtoisvoimin yhdessä yhteiseksi hyväksi. Teemme avullasi todeksi unelmaa siitä, että lapsilla olisi Suomessa tasa-arvoisemmat mahdollisuudet hyvään arkeen. Jaamme vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä.”).