Myllypuron kampusalueen elinkaarihankkeen sopimukset allekirjoitettiin

Havainnekuva: P&R Arkkitehdit Oy

Havainnekuva: P&R Arkkitehdit Oy

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat sekä Firan ja Caverion muodostama ryhmittymä ovat allekirjoittaneet sopimukset koskien Stadin Ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron elinkaarihankkeen suunnittelua, toteuttamista sekä 20 vuoden ylläpitovastuuta.

Stadin Ammatti- ja aikuisopistolle rakennetaan uudet tilat 1100 opiskelijalle. Tiloihin keskitetään rakennus- ja talotekniikka-alojen koulutus. Rakentaminen käynnistyy kesäkuussa 2021 ja uudet tilat otetaan käyttöön syyslukukaudella 2023. Hanke on Suomen ensimmäinen elinkaarimallilla toteuttava ammattiopisto.

Uuden rakennuksen joustavat tilaratkaisut tukevat opiskelun mielekkyyttä ja mahdollistavat uudenlaisen yrittäjämäisen tavan toimia. Ulkopuolisille yrityksille varatuissa tiloissa voidaan järjestää muun muassa koulutuksia, esittelyjä ja harjoitteluja.

Itse rakennus toimii myös oppimisen työkaluna, sillä rakennus- ja talotekniikan järjestelmät ovat osin näkyvissä lasiseinien takana. Myös ulkotilat on suunniteltu käytännön opetusta tukeviksi. Tilaratkaisuja on suunniteltu yhdessä koulun henkilökunnan kanssa.

Havainnekuva: P&R Arkkitehdit Oy

Havainnekuva: P&R Arkkitehdit Oy

Energiatehokkuutta elinkaarimallilla

Uusi rakennus suunnitellaan ja toteutetaan vastaamaan Helsingin hiilineutraaliustavoitteita. Rakennus yltää A-energialuokkaan ja suomalaisen RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden tasoon. Teknisten järjestelmien energiatehokkuus on korkeaa tasoa, ja yli 15 prosenttia kokonaisenergiantarpeesta tuotetaan paikallisesti aurinkopaneeleilla ja lämpöpumpputekniikalla. Rakennukseen tulee lisäksi viherkattoja.

Hankeriskit on siirretty palveluntuottajalle

Palveluntuottajana toimiva Firan ja Caverionin ryhmittymä vastaa tilojen suunnittelusta ja rakentamisesta, ylläpidosta ja käytettävyydestä 20 vuoden palvelujakson ajan sekä sovitusta luovutuskunnosta sopimusjakson päättyessä.

CAPEX Advisors toimi kaupungin neuvonantajana hankintaprosessissa

CAPEX Advisors toimi hankintaprosessissa Helsingin kaupungin neuvonantajana, vastuullaan elinkaarihankkeena toteutettavan hankinnan projektinjohto sekä taloudelliset asiantuntijapalvelut. CAPEX:in alihankkijoina projektissa toimi teknisenä neuvonantajana Ramboll sekä juridisena asiantuntijana Krogerus.