CAPEX Advisors: 5 vuotta ja 142 mielenkiintoista toimeksiantoa

Maanantaina 14.5.2018 käynnistimme CAPEX Advisorin liiketoiminnan jännittynein tuntein, mutta innokkaana ja päättäväisenä tulevaisuuteen luottaen. Tavoitteemme oli olla Suomen osaavin ja asiakkaitaan parhaiten palveleva investointihankkeiden toteutuksen ja rahoituksen neuvonantaja. Lähtökohdat olivat mielestämme hyvät. Perustajaosakkaat muodostivat hyvin yhteen hitsautuneen tiimin, jolla oli kokemus monentyyppisistä yhteisarvoltaan miljardien eurojen suuruisista investointiprojekteista. Asiakkaat ottivatkin meidät hyvin vastaan ja saimme positiivista kannustusta kaikilta sidosryhmiltä. Tästä esimerkkinä toimintamme jokaisena kolmena ensimmäisenä päivänä uusi asiakas otti yhteyttä tarjotakseen meille projektia. Saimme onneksemme hyvän aloituspotkun, josta olemme todella kiitollisia!

Nyt viisi vuotta myöhemmin toimintamme on keskittynyt tiimillemme vanhastaan tuttuihin infra- ja toimitilarakentamisen projekteihin ja kiinteistöjärjestelyihin (yhteensä 116 toimeksiantoa) sekä uutena aluevaltauksena energiasektorin ja teollisuuden hankkeisiin (yhteensä 26 toimeksiantoa).

Olemme toimineet neuvonantajina asiakkaidemme hankinta- ja transaktioprosesseissa, joiden toteutunut sopimusarvo on yhteensä yli 2,1 miljardia euroa.

Feasibility -selvityksiä, rahoitussuunnittelua ja rahoituslaskelmia olemme laatineet lisäksi projekteihin, joiden suunniteltu yhteenlaskettu investointiarvo on ollut yli 25 miljardia euroa. Hankkeiden taloudellisen mallintamisen huippuosaaminen on alusta asti ollut kaiken toimeksiantotyöskentelymme perusta.

Kaikissa projekteista olemme oppineet jotakin uutta ja kaikista projekteista olemme erittäin ylpeitä, mutta tässä jotakin nostoja vuosien varrelta:

Espoon koulujen PPP-hanke

Espoon kaupunki allekirjoitti kesäkuussa 2020 Suomen ensimmäinen kuntasektorin sekä toimitilarakentamisen PPP-hankeen (Public Private Partnership) palvelusopimuksen yksityisen projektiyhtiön Kumppanuuskoulut Oy:n. Hankkeessa palveluntuottajana toimiva projektiyhtiö vastaa viiden koulun ja kolmen päiväkodin (kohteisiin valmistuu tilat lähes 4000 lapselle) vastaamaan suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta ja 20 vuoden ylläpidosta. CAPEX Advisors toimi kaupungin hankintaprosessissa asiantuntijapalveluiden projektinjohtajana, kaupallisena sekä rahoituksen neuvonantajana.

Roihupellon kampuksen ja muut elinkaarihankkeet

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat sekä Lujatalo Oy allekirjoittivat sopimukset maaliskuussa 2022 koskien Stadin Ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon elinkaarihankkeen suunnittelua, toteuttamista sekä 20 vuoden ylläpitovastuuta. Kampus kokoaa saman katon alle nykyisellään kuudessa eri toimipisteessä toimivat tilat, jotka eivät enää riitä kasvavalle joukolle opiskelijoita eivätkä vastaa nykyaikaisen opetuksen tarpeisiin. Uudet modernit opetustilat mahdollistavat uudenlaisen yhteistyön eri tutkintoja opiskelevien kesken. Tilat on mitoitettu 3000 lähiopetuksessa olevalle opiskelijalle, ja noin 44 000 bruttoneliömetrin suuruinen rakennus on Helsingin suurimpia talonrakennushankkeita lähivuosien aikana. CAPEX Advisors toimi hankintaprosessissa Helsingin kaupungin asiantuntijapalveluiden projektinjohtajana, kaupallisena sekä rahoituksen neuvonantajana.

Havainnekuva: Lujatalo Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy

Kaiken kaikkiaan CAPEX on viiden vuoden aikana toiminut neuvoantajana yhteensä 15:sta kuntien ja kaupunkien elinkaarihankkeiden hankintaprosessissa. Näihin sisältyy useita uusia koulukampuksia ja joitakin päiväkoteja yhteensä yli 20 000 lapsen tarpeisiin ja yksi sosiaali- ja terveydenhuollon hyvinvointikeskus.

Espoon sairaalan transaktio

LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky osti Espoon kaupungin omistuksessa olevan Kiinteistöosakeyhtiö Espoon sairaalaan osakekannan. CAPEX Advisors toimi rahaston kaupallisena sekä rahoituksen neuvonantajana prosessin aikana. Kiinteistössä toimii mm. vanhusten sairaanhoitopalvelut sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin synnytysosasto. Espoon kaupunki toimii päävuokralaisena vuoden 2023 alkuun saakka, minkä jälkeen vuokrasopimus siirtyiy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle sote-uudistuksen myötä. CAPEX Advisors toimi rahaston kaupallisena sekä rahoituksen neuvonantajana prosessin aikana.

Suomen Malminjalostus Oy akkumateriaali-investoinnit

Suomen Malminjalostus Oy on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka työtä on kehittää kaivos- ja akkutoimialaa Suomessa. CAPEX Advisors on laatinut yhtiölle taloudellisia mallinnuksia koskien akkuteknologian hankkeita. Taloudellinen mallinnus mahdollistaa hankkeiden kehittämisen ja rahoitussuunnittelun sekä yhtiön ja sen sidosryhmien päätökset hankkeiden edetessä.

Kuvan lähde: www.yle.fi

Ratahankkeet

Suuria ratahankkeita on viime vuosina Valtion ja kuntien yhteistyönä erityisten suunnitteluhankeyhtiöiden (Turun Tunnin Juna Oy, Suomi-rata Oy ja Itärata Oy) yhteistyössä. CAPEX Advisors on toiminut VM:n, LVM:n ja suunnitteluhankeyhtiöiden neuvonantajana ratahankkeiden rahoituksen ja investointimahdollisuuksien arvioinnissa vuosina 2021-2023. Työssä arvioitiin laajasti eri näkökulmia liittyen siihen miten hankeyhtiötä voidaan soveltaa suuressa ratahankkeessa sekä tarkasteltiin kannattavuusnäkökulmasta hankkeiden kassavirtoja ja rahoitettavuutta.

Kuvan lähde: www.mtvuutiset.fi

Aurinkovoima

CAPEX Advisors toimi SAJM Holding Oy:n taloudellisena neuvonantajana prosessissa, jossa OX2 osti yhtiön Huittisissa sijaitsevan aurinkovoimahankkeen hankeoikeudet. Toteutuessaan suunnitellussa aikataulussa ja laajuudessa Huittisten aurinkovoimapuisto tulee olemaan yksi Suomen suurimmista teollisen mittakaavan aurinkovoimapuistoista. Sen arvioitu vuosittainen energiantuotanto on noin 475 gigawattituntia, joka vastaa noin 95 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta (5 000 kWh/kotitalous). Hanke oli tärkeä uusi avaus CAPEX:n nopeasti kasvavassa teollisuuden ja energiahankkeiden neuvonantoliiketoiminnassa.

Kuvan lähde: www.ox2.com

Viidessä vuodessa tiimiimme on kasvanut kolmesta henkilöstä yhdeksään, jonka myötä olemme laajentaneet ja syventäneet omaa näkökulmaamme rakentamisen, juridiikan ja rahoituksen kysymyksissä sekä vahvistaneet taloudellisen mallintamisen resurssejamme merkittävästi. Toimintamallimme mukaisesti teemme jatkuvasti yhteistyötä parhaiden kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijaorganisaatioiden kanssa ja räätälöimme projektijohdon, rahoituksen juridiikan sekä teknisten asiantuntijoiden muodostaman palvelukokonaisuuden aina kulloistakin asiakkaan tarvetta vastaavaksi.

Haluamme vilpittömästi ja nöyrästi kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme siitä luottamuksesta ja yhteistyöstä, josta olemme saaneet viimeiset viisi vuotta nauttia! Lupaamme jatkossakin tehdä parhaamme, jotta investointiprojektit voidaan suunnitella, rahoittaa ja toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Odotamme innolla tulevia hankkeita ja yhteistyötä kanssanne!