Helsingin Kielilukiolle uudet tilat Myllypuroon, elinkaarihankkeen sopimukset allekirjoitettu

Copyright: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

Copyright: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

Helsingin kaupunki sekä SRV ovat tällä viikolla allekirjoittaneet elinkaarihanketta koskevat sopimukset Helsingin Kielilukion toteuttamisesta Myllypuroon. Palveluntuottaja vastaa tulevan Kielilukion suunnittelusta ja rakentamisesta, ylläpidosta ja käytettävyydestä 20 vuoden palvelujakson ajan sekä sovitusta luovutuskunnosta sopimusjakson päättyessä. Hankkeen rakennustyöt alkavat kevättalvella 2021, oppilaat pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin syyslukukaudelle 2023. 

Myllypuron metroaseman läheisyyteen rakennettavassa lukiossa tulee olemaan tilaa tilaa 900 opiskelijalle. Samoissa tiloissa lukion kanssa tulee toimimaan iltaisin aikuislukio, tämän lisäksi kohteeseen tulee tiloja vapaa-ajan ja kaupunkilaiskäyttöön. Lisäksi uudisrakennus sisältää vapaa-ajan ja liikuntatiloja kaupunkilaisten käyttöön. Tilojen suunnittelussa on painotettu lukion uudistuneen opetussuunnitelman mukaisesti hyvinvointia tukevien, monialaisten ja yhteistyötä painottavien tavoitteiden toteutumista. 

Hankkeessa tavoitteiden toteuttamista edistetään ja tutkitaan kaupungin, kielilukion ja Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkimuskäytäntökumppanuutena toteuttavassa pitkittäistutkimuksessa. Tutkimuksen kohteena on eri toimijoiden näkökulmat huomioiva uuden koulurakennuksen yhteissuunnitteluprosessi ja käyttöönotto, sekä lukion toimintakulttuurin, pedagogisten käytänteiden ja uusien toimintatapojen kehittyminen lukion opetussuunnitelmauudistuksen ja digitalisaation murroksessa. Yhteistyö tuottaa tutkimukseen perustuvia toimintamalleja tiedolla johtamisen tueksi sekä tulevissa rakennus- ja peruskorjaushankkeissa hyödynnettäviksi. 

CAPEX Advisors toimi Kielilukion kilpailutusvaiheessa Helsingin kaupungin neuvonantajana, vastuullaan elinkaarihankkeena toteutettavan hankinnan projektinjohto sekä taloudelliset asiantuntijapalvelut. CAPEX:in alihankkijoina toimi projektissa teknisenä neuvonantajana Ramboll sekä juridisena asiantuntijana Krogerus.

 Kielilukion hankinnassa sovellettiin kilpailullista neuvottelumenettelyä. Osallistuvat tarjoajat valittiin mukaan prosessiin joulukuussa 2019. Tarjousten suunnitelmaosioiden kehittäminen sekä hankkeen kaupallisten asioiden osalta riittävä dialogi tilaajan ja tarjoajien kesken varmistettiin neuvotteluvaiheessa, joka käytiin kevättalven ja kesän aikana 2020.

”Hankintavaiheeseen lähtiessä asetimme tavoitteeksi saada mukaan prosessiin 3 - 5 hankkeeseen täysillä panostavaa tarjoajaa ja tämä tavoite täyttyi. SRV:n, kuten myös muiden kilpailuun osallistuneiden tarjoajien toiminta hankkeen suunnittelun edistämiseksi neuvotteluvaiheen aikana oli ammattimaista ja toimi hankkeen parhaaksi. Elinkaarimallin mukaiset toimintatavat hankinnan aikana, kuten esimerkiksi tarjoajille jätettävä vapausaste suunnittelussa, täydentävät kaupungin perinteisiä toimintatapoja ja mahdollistavat samalla kumppanin sitouttamisen hankkeeseen pitkäjänteisesti.” toteaa Arja Törmä, Helsingin kaupungin hankesuunnitteluvaiheen projektinjohtaja.

 Helsingin Kielilukio on Helsingin kaupungin kolmas elinkaarihanke. Tämän lisäksi kaupunkikonserni hankkii parhaillaan elinkaarimallilla Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kiinteistö- ja rakennusalan kampuksen sekä Roihupellon tekniikan ja liikenteen alan kampuksen. Kielilukio ja Helsingin kaupungin muut elinkaarihankkeet on otettu rakennusalan toimijoiden keskuudessa hyvin vastaan, tarjoushalukkuus on ollut hankinnoissa kaupungin tavoittelemalla tasolla. Useat onnistuneet pitkät kumppanuussopimushankinnat (Helsingissä ja muualla Suomessa) sekä tarjoajien kasvava kinnostus ja kyvykkyys hankemalliin liittyen puoltavat elinkaarimallin soveltamisen lisäämistä jatkossa.